Nytändning för Psykologi för demokrati

Psykologi för demokrati

    Foto: Anders Fagerlund

Psykologi för demokrati har inte uppdaterats under en längre tid, men nu ska sajten igång. Ämnen att ta upp saknas inte – miljöfrågorna är hetare än någonsin, rasismen frodas, chauvinistisk nationalism växer sig stark,  så mycket finns att uppmärksamma och debattera.

Det är bara att sätta igång och  som förut kommer jag att syna det mesta under en lupp av psykologi.

Bara några exempel:

  • Vad finns det för mänskliga motiv och drivkrafter som leder oss rätt och vad är det som tvärtom gör att vi ibland har så hiskeligt svårt att hitta en etisk kompass?
  • Är det bara av bekvämlighetsskäl som vi släpper ut alla avgaser i luften, som om det vore en mänsklig rättighet?
  • Många sektorer på arbetsmarknaden saknar arbetskraft. Varför fortsätter svenskar att behandla människor med avvikande färg som mindre värda, som opålitliga arbetstagare? Handlar det om rädsla, eller finns det också andra skäl?
  • Vad finns det för psykologi bakom det faktum att allt fler länder bygger upp murar och stänger in sig i självtillräcklighet?

Se där bara några ämnen som tagits upp tidigare på Psykologi för demokrati under flera års tid på sidor och blogginlägg.

Liksom förut är jag inte värdeneutral, utan står för vissa grundläggande principer i synen på vad som är demokrati.

Nu är det alltså dags att åter dyka ned i dessa funderingar. Välkomna att läsa och debattera. Jag lovar att försöka besvara alla inlägg.

/AndersF

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *