Rätt att ge EU Nobels fredspris

 

 

Det är rätt timing att ge fredspriset till EU nu.

 

 

EU  har räddat freden i Europa och därför skulle man kunna se priset som en senkommen men välförtjänt klapp på axeln – ett pris för gamla meriter. Men det finns andra och bättre skäl att ge Europeiska unionen fredspriset nu.  Det handlar om demokrati. Timingen handlar om att ge en stöd och en puff i rätt riktning, i en tid när både demokratin och EU är hotade. Det finns starka antidemokratiska strömningar i flera länder, Ungern och Grekland för att nämna några. Rasistiska tendenser växer sej starka på många håll. Journalisten och författaren Lisa Bjurwalds bok Europas skam kom ut i fjol och ger en exposé över en obehaglig utveckling.

 

Annika Ström Melin talar  i Gomorron världen 2012-10-14 om hur man kan se den norska nobelkomitténs val som en uppmaning och utfordran till EU.

 

EU har misslyckats i flera avseenden – inte minst när det gäller ekonomin. Utpressningspolitiken mot Sydeuropa framstår som dum och improduktiv. Det är också ytterst tveksamt om EU:s press på Ungern att respektera mänskliga rättigheter är tillräcklig. Det återstår att se om Serbiens önskan att komma in i gemenskapen kan motivera att rättssäkerheten för HBTQ-personer kan garanteras.

 

EU står inför svåra tider. Det talas om risk för en upplösning. Alternativet är skrämmande med ett Europa i fritt fall. EU är kanske det enda vi har i dagens läge för att inte åter dras in i en ond och isolationistisk trend med chauvinism.

 

På samma sätt som de tidigare prisen till Röda Korset och FN-organ, kan man kanske se årets utnämning som en belöning för god vilja och goda intentioner, ett pris till en ambition. Men det viktigaste är fredspriset som tyngd i den antinationalistiska vågskålen. Det är norrmän som väljer att ge priset till EU, vilket är logiskt med tanke på att de i sitt eget hem sett vart den extrema nationalismen kan leda.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *