Horan som log

DSCN0587

Jag har ännu inte hunnit läsa boken, men det Calle Hård berättade på Littfest i Umeå väckte min nyfikenhet. Hans nya roman – spänningsroman kallas den på baksidestexten – tar sin början på fiktiva Elgö i Västerbotten ( starka likheter med Holmön) och fortsätter i södra Indien. Nils Anders Nylund  upprörs över ett mord i sin hemtrakt och reser iväg för att söka upprättelse för offret.  Väl där konfronteras Nylund med Indiens korrupta system där även Sverige har fingrarna med i syltburken.

Calle ger oss en mörk bild av Indiens sätt att behandla sina  kvinnor.  Det avskyvärda dådet  i New Dehli den 16 december 2012, där en 23 – årig sjukgymnaststuderande våldtogs och mördades av en grupp män på en buss av avspeglar hur utsatta kvinnor kan vara.

Vi gavs även en kort inblick i landets rättssystem fungerar. Det har funnits förhoppningar att de lagar som i praktiken innebär straffrihet för sexualbrott för vissa kategorier skulle komma att förändras som en konsekvens av mordet i Dehli. Nu förefallar det dock som om kvinnans död var förgäves – lagarna kommer inte att skrivas om på avgörande sätt.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *