Igen – vad är demokrati?

Göran Rosenberg
Foto: Göran Rosenberg. Foto: Mattias Ahlm/SR

 

Vad är demokrati? Det är flera år sen jag gjorde ett försök att kort besvara frågan när den här sajten startades och sen dess har mycket hänt. I krönikan Den antiliberala demokratin i Sveriges radios Godmorgon världen 23 juni gick Göran Rosenberg 20 år tillbaks i tiden. I ett tal 1999 satte han likhetstecken mellan demokrati och liberal demokrati – ett samhällsskick grundat på liberala värderingar. Redan då kunde han se att dessa värderingar var hotade och därmed även demokratin. Om människor måste välja, skulle de kanske föredra ekonomiskt välstånd framför frihet och mänskliga rättigheter.

Idag, menade Rosenberg, skulle många kanske välja status, tillhörighet och identitet framför  den liberala demokratin. Den ungerske premiärministern Viktor Orbán har som mål att hans land ska bli en ”illiberal demokrati”, en strävan som han delar med allt mer inflytelserika krafter i flera europeiska länder. Själva beteckningen är en självmotsägelse om man som Rosenberg – och mig – definierar demokratin som just – liberal.

Mitt svar på frågan ”Vad är demokrati?”, skrevs 2011, det är hög tid att uppdatera den. Idag ser vi angrepp på pressfrihet och domstolsväsen i många länder som en strategi att riva ner grundvalar för minoritetsskydd och yttrandefrihet, något som gör att jag förtydligar dessa frågor i min nya version.

De statsvetenskapliga formuleringar som jag citerade för åtta år sen handlar till stor del om strukturer, institutioner. Idag lägger jag också till några ord om vikten av den demokratiska processen, skeendet som består av medborgarnas aktivitet och engagemang. Utan detta kan demokratin i längden inte kan vara levande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *