Varför, Fredrik?

 

 

Jag har sett olika förklaringar till statsministerns uttalande häromdagen om ”etniska svenskar mitt i livet”.

Erik Helmersson skriver i dag på dn.se om ”okänslighet och osmidighet” som en grund för de famösa orden – något som skulle kunna  handla om Fredrik Reinfeldts personlighet, eller möjligtvis en tillfällig indisposition.

Andra – även jag – har varit inne på att förklara orden med Reinfeldts  eventuella okunnighet om begreppet etnicitet.

Dessutom finns de som – mindre förlåtande – föredrar att se det hela som ett medvetet politiskt utspel. Av förklarliga skäl handlar det då om debattörer utanför de regeringstrognas skara.

Jag hoppas att den tredje tolkningen är fel.  Jag vill inte vill tro att regeringschefen i Sverige  fiskar efter främlingsfientliga röster.

4 reaktioner till “Varför, Fredrik?”

 1. Reinfeldts politiska ideologi går ju bara ut på att stjäla röster från andra politiska partier. När nu de andra borgerliga partierna är utplånade, och han inte kan stjäla fler röster från Socialdemokraterna så är det ju helt naturligt att blickarna vänds mot Sveriges fjärde största parti. Kunde Sarkozy bli öppet främlingsfientlig i valrörelsen, så kan ju naturligtvis Fredrik börja sondera efter SD-röster.

 2. Ja, som sagt – hoppas att du har fel. Sarkozys strategi misslyckades dock. Det finns trots allt många vettiga människor som kan genomskåda retorik. Till och med ”etniska svenskar/fransoser mitt i livet” kan ju ha gott omdöme.

 3. ”Den överväldigande majoriteten av gärningsmännen bakom de 153 kvinnornas död är etniska svenskar.”
  Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i artikel 10 maj 2009

  ”Kvinnor med invandrarbakgrund gör oftare abort än etniska svenskar”
  Aftonbladet-artikel av Jessica Ritzen, 16 maj 2006

  Lars Ohly och Vänsterpartiet kräver att ”det skall göras en jämförande studie angående skillnader i rättstillämpning när det gäller personer med invandrar- eller minoritetsbakgrund och etniska svenskar

  Jonas Sjöstedt ställer frågan till Jimmie Åkesson om skälet till att SD inte bryr sig om utsatta kvinnor är ”att de inte är etniska svenskar

  Centerpartiet och Fredrik Federley frågar sig i partiets programskrift om integration: ”Skapar själva diskussionen om integration onödigt stora spänningar? Handlar det i själva verket om utanförskap, vilket även drabbar många etniska svenskar?”

  Här är några citat där man använder ”etniska svenskar” Man kan läsa om fler på Newsmill. Några som själva använt ”etniska svenskar” kritiserar nu Reinfeldt för att använda det. Är det mindre brunt och mindre SD flirt när vänstermänniskor och journalister använder sig av ”etniska svenskar”? Alla ni som kritiserar och spyr galla på Reinfeldt. Var var ert avståndstagande när dessa citat fälldes?

  1. Mats
   Det är bra att du påpekar att många andra politiker i sin retorik har använt begreppet etnicitet, som i ”etniska svenskar” osv. Jag gillar inte heller detta. ”Etnicitet” är svårdefinierat, har använts på olika sätt och jag skulle vilja ha bort det. Bland annat har det brukats i rasistiska syften. http://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_group
   Fredrik Reinfeldt – och andra – borde vara medveten om riskerna med att använda ett komprometterat begrepp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *