Claes Andersson på Bokcafé Pilgatan i Umeå

 

claes-andersson

”Du glömde det viktigaste – pensionär!”  – Claes Anderssons kommentar till den inledande presentationen med mängder av meriter han samlat under ett långt liv. Poet och författare, psykiater och jazzmusiker är bara några av punkterna på hans CV.

Kanske är det hans lättsamma hållning  – på Umeås Bokcafé Pilgatan i kväll går det att snabbt att släppa eventuell vördnad inför finlandssvensken. Desto mer känner åtminstone jag glädje att vara där och ta del av en välmatad timme med poesi, prosa och pianojazz.

Redan i den inlednade dikten om pappan är Claes Anderssons fina avvägning mellan känsloarter uppenbar. Över sorg, vrede och avståndstagande till något som närmar sig värme. Om hur relationen förändras med åren, tills det mot slutet av pappans liv blir möjligt att mötas.

”Stilla dagar i Mejlans” är Anderssons senaste bok som nu utkommer på Förlaget. Det är inte jag, men det finns likheter säger han om den, som för att gardera sig och slippa undan påträngande frågor. Vilket inte hindrar honom att i nästa stund med glimt i ögat erkänna att ”det är mycket jag” när han läser om Anders med en mängd krämpor och sjukdomstillsånd, mannen som klagar över att han alltid blir övergiven av kvinnor.

Claes Andersson varvar uppläsningar med att spela jazz på piano, sätter sin personliga prägel på melodier som många hört förr.

Han föredrar poesin som det mest meningsfyllda bland litterära former, beskriver den nästan som en ”addiktion” – ett beroende. ”Poesi kan man alltid skriva, även i små stunder som blir över. Ett sätt att vara någon annan.” Och han citerar Ekelöfs ord: ”All dikt har först varit dröm”. Claes Andersson har getts ut på ett antal olika förlag, bland annat kom hans poesisamling ”Mörkrets klarhet” ut 2010 på Heidruns förlag.

Natten före väljs Trump till president i USA och Claes Andersson har en ångestfylld dag. Själv har han också ställt upp i presidentval men säger med en suck: ”Det var tur att jag inte blev vald, det ska fan va president!” Han verkar lättad att vara pensionär.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *