En uppfinning som skulle förhindra krig

Namnlös

  När mina barns farfar var ung lästes massupplagor av populärvetenskap och tekniska skildringar.  Ännu  1950-talet drömde katalogerna från Clas Ohlson, Hobbex och Wentzels något av nöjeslitteratur och konkurrerade med kioskromanerna. Min morfar hade bildningslitteatur som  Jordens historia på mer än tusen sidor Uppfinningarne, utgiven av Baltiska förlaget 1926,  fanns i många hem. I den omfattande bokserien  skildrades den historiska utvecklingen på de flesta teknikområden. Med många illustrationer och sakkunnig text beskrev Uppfinningarne framväxten av allt från boktryckarkonsten till elektricitet, kemi och mekaniska farkoster som flygplan och bilar. Även krigets uppfinningar fick fanns med. Som barn fascinerades jag av bland annat kanonen “Tjocka Berta” som uppgavs kunna beskjuta Paris från Västfronten.

Teknikoptimismen från i början av förra seklet kommer kanske aldrig tillbaka. Redan Uppfinningarnes författare kunde från ett vuxet perspektiv, till skillnad från mitt barnsliga , inse även de fasor som moderna påfund redan då kunde frambringa. Första världskriget fanns i gott minne. Som en försök att bibehålla en positiv syn på utvecklingen beskrevs televisionen, eller “fjärrskådningen” som man då hellre ville kalla den, som något  som skulle omöjliggöra krig, åtminstone “på samma sätt som nu”.

Har vi lärt något idag? Är vi fortfarande blinda för att det är människan användning och inte tekniken i sig som är avgörande för den framtid vi skapar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *