Ett land fredat ifrån krig?

 

21202475

Läser nu på morgonen i Västerbottens-Kuriren en krönika av Susanne Nyström med rubriken “Ett land fredat ifrån krig”. En bra påminnelse eftersom det är lätt att ta fred för givet när den inte upplevs hotad. Även om en del oroade röster höjts på senare tid med anledning av konflikten mellan Ryssland och Ukraina, känner ändå de allra flesta inte att den fred som nu råder på något sätt skulle vara hotad.

Susanne Nyström skriver med anledning av att det i dagarna är hundra år sedan skotten i Sarajevo då Österrike-Ungerns tronföljarpar sköts. Det attentatet blev den tändande gnista som kort därefter ledde till Första världskriget. Hon påminner om detta och om att Sverige nu istället kan fira 200 år av fred. Jag håller med henne om nästan allt hon skriver inklusive det goda i att Sverige har öppnat portar för människor som behöver hjälp att undkomma krigets fasor.

Min reservation blir bara denna: Jag anser att Sverige faktiskt inte haft fred under 200 år. Visserligen har vårt territorium varit fredat, men i Afghanistan har svenska soldater stridit, skadats och dödats sedan 2002. Bland annat för dem är det viktigt att vi erkänner vad de har varit med om och inte låtsas som om det vore något annat än stridshandlingar. Att Sverige sedan inte har förklarat krig spelar ingen roll för den som mist ett ben. Och jag är övertygad om att soldater i den svenska ISAF-styrkan kallade sin motståndare för “fiende” – precis som vi som gjorde värnplikt en gång fick lära oss att kalla den anfallare vi övade att motstå.

http://www.vk.se/1221466/susanne-nystrom-ett-land-fredat-fran-krig

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *