Gören Greider om solidaritet mellan naturvarelser i Grubbebiblioteket, Umeå

Greider

Lyssnade på Göran Greider i onsdags när han talade för en stor publik på Grubbebiblioteket i Umeå. Temat var hans läsvärda bok Den solidariska genen, som jag tidigare har tipsat om.

Göran Greider nämnde i uppskattande ordalag  hjärnforskaren Katarina Gospics bok Den sociala hjärnan. Här en intervju med henne på ur.se. Där kan vi se hur en överraskad samtalspartner John Chrispinsson säger: ”Vi är verkligen sociala hjärnor”, när han inser vad spegelneuronerna har för effekt. Psykologiska fenomen som är lätta att iaktta i vardagen blir plötsligt populära att tala om när de får vetenskaplig beskrivning och förklaring med hjärnan i centrum. Mer om det vid annat tillfälle.

Åter till Greider och hans entusiasm som smittade en publik som kommit trotsande svart ösregn och piskade vind. Han berättade hur befriad han kan känna sej att  att slå över till Kunskapskanalen efter en nyhetskväll med politiskt käbbel. Framförallt önskade hans sej ett nytt sätt att tala om politik, ett sätt som tar hänsyn till människan som den sociala varelse vi är. Och att att vi trots allt är naturvarelser –  djur –  som lever på naturens villkor.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *