Gustav Fridolin i Almedalen

Gustav Fridolin Almedalen

”Vi är landet med en av de mest effektiva statsförvaltningarna” – en inledande mening i  Gustav Fridolins tal in Almedalen nyss. Därmed började han en lång föreläsning om den svenska pedagogikens historia. Snark! Stillastående, i illasittande slips och i beklämmande kontrast till testosteronstinne Åkesson från igår. Trååkigt, Gustav!

Eftersom jag själv har så mycket större sympati för Miljöpartiet än Jimmies Sverigedemokrater hade jag förstås önskat att tvärtom, Fridolin hade varit den bäste försäljaren. Men det är han inte – han kan inte ens visa upp sina byxor. Inte det minsta sinne för PR. Tror han att det räcker med att ha rätt? Det gör det inte! Man måste också kunna paketera.

Som sagt, nu tycker jag att Fridolin har mera rätt än Jimmie Åkesson. Och något av sakinnehållet i Miljöpartiets politik kom också fram efter den långa akademiska inledningen – för dem som fortfarande gitte lyssna. Ordet utvecklingsoptimism låter bra. Och visst finns det anledning att försvara MP mot anklagelser för att vara allmänt bakåtsträvande. Men igen – var fanns glöden?  Var det ens ett försvar? Det verkar igen som om Fridolin tror att det räcker med att påpeka vad som är det rätta, sen ska alla fatta.

En intressant retorisk vändning när Fridolin upprepar frasen: ”Det här landet … ” med därefter ifyllda goda saker som att vi är för en generös invandringspolitik eller ett land som man ser på med avund utifrån när det gäller välfärdspolitik, osv. Ett lyckat grepp med tanke på Sverigedemokraternas ambition att lägga beslag på det nationella för egen del. Gillar att Miljöpartiet kontrar och visar att fler än nationalister vill och kan göra anspråk på att definiera Sverige.

Jag tyckte också om att Gustav Fridolin beslutsamt avvisar politikernas klåfingrighet i att detaljstyra skolan. Paradoxen att vilja lyfta skolans, lärares, anseende och status samtidigt med att ta ifrån dem ansvar – den har han genomskådat. Bra!

Men ändå – Gustav Fridolin – hallå!  Du måste hänga med nu i medietvåtusentalet! Det duger inte med sömnpiller för att komma tillbaks till tvåsiffriga opinions – och röstetal!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *