Lars Leijonborgs uttalande om Hitler och motorvägarna

smash-fascism-label_21-74445142

 Lars Leijonborg har uttalat sej i en debatt på SNS om hur SD ska bemötas.

Citat hämtat direkt ur en artikel i Svenska Dagbladets nätupplaga, uppdaterad igår.

Lars Leijonborg:

 – Hitler byggde motorvägar. När vi nu åker på Autobahn – var det fel av Hitler att bygga motorvägar?

– Att i likhet med Folkpartiet så stöder Sverigedemokraterna fortsatt kärnkraftsanvändning, att det finns områden utanför migrationspolitiken där det kan finnas beröringspunkter.

Fråga: Är det lämpligt att göra en jämförelse med vad Hitler gjorde?

– Jag tycker att det illustrerar min tes att även ett avskyvärt parti kan göra bra saker.

Fråga: Har du förståelse för att det kan uppfattas som stötande att hävda att Hitler gjorde bra saker?

– Nej, jag kan inte riktigt förstå det. Jag har svårt att tro att det kan missuppfattas.

 ”Alla SD:s idéer är inte fel.”, tycks vara den förre FP-ledarens poäng här. Alltså kan det vara värt att samtala i enskilda sakfrågor. Om nu Lars Leijonborg anser att det är en relevant jämförelse med Hitler, måste hans tanke vara att tillvaron inte består av svart eller vitt, även den onde kan ha goda idéer, kan vilja väl osv. Hitler kanske ville sitt folk väl och insåg att det var bra med vägar. Ja, tänk om även SD är på det viset? Att de också vill att vi ska ha bra vägar att färdas på? Ingen nyhet direkt.  Tanken är att det borde gå att samtala kring de saker i SD:s politik som är okej. Historiskt var det också många liberaler och konservativa som tänkte och agerade just på det sättet gentemot Hitler. Innan han kastade ut dem.

Nu tror jag inte att vi ska jämföra SD med den tidens nazister – så illa är det inte.  Men illa nog.

Och FP ska inte ha beröringspunkter med SD. Inga andra partier heller.

Grunden för Sverigedemokraterna  är fel. Naturligtvis kan de vara kloka och förståndiga i  många avseenden. De cyklar också med hjälm och har bälte på när de kör bil. Men det är inte det som är grejen, Lars! Utan det här: Det gäller att hålla avstånd till dem som grundar sin politik på  deras samhälls – och människosyn.  SD vill vinna makt genom att utnyttja våra sämsta sidor – främlingsrädsla och utstötning av dem som inte passar in i den svenska normen. Det är en utgångspunkt som inga demokratiska politiker ska acceptera.

Visst finns goda sidor också i SD-politiker och anhängare. Jag talar gärna personligen med  dem. Inte bara om vägar och kärnkraft. Men däremot – när det kommer till politik – ska de isoleras. De kommer inte att ändra sin värdegrund, den som partiet byggs på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *