Mattias Alkberg: ”Jag är inte alls så arg som folk tror.” 2016

mattias-alkberg

Skillnaden mellan att turnera som musiker och som poet är att det senare betyder ingen alkohol och mycket tystare. Det är skönt säger Mattias Alkberg, poet, musiker och låtskrivare.

I går samtalade han på Bokcafé Pilgatan i Umeå med Sara Meidell, kulturredaktör på tidningen Västerbottens-Kuriren.

Alkberg ger nu ut sin sjätte (eller var det sjunde, han var osäker) diktsamling med titeln Ön på förlaget Teg Publishing.

Mattias Alkberg visst vara arg. Dikten Pinocchio skrev han i vrede efter det motstånd som han och andra fört mot nedläggning av skolan i hans by. Kampen förlorades, men Alkberg omsatte sin frustration i dikten som slutar:

Begrip eller dö

Att leva är att brytas ned

Mattias Alkberg diktar så att en läsare ofta känner igen sig. Han kan vara experimentell, men kultursnobberi får andra stå för. Han talar om sitt skrivande som kranen som ständigt rinner. Det kan bli för mycket, visst. Men det är hans liv, det han ser omkring, som får honom att dikta, ofta ur ständigt växlande perspektiv – något som Sara Meidell liknade vid vågrörelser i vatten.

Andra dikter som Aklberg läste under kväller på Café Pilgatan:

Biograf, om den desillusionerade iakttagaren som tar olika identiteter, ifrågasätter allt  – och inte vågar sig ut.

Molnfabriken med omnejd har sin utgångspunkt i människan som produktionsvarelse i industrin, den storskaliga grottekvarnen som många sett och upplevt in på huden.

Att skriva gör att det känns litet bättre, säger Mattias Alkberg. Uppgivenhet tillsammans med raseri har funnits i hans dikter. Titeln på hans tidigare diktsamling Era svin vittnar kanske om det. ”Men jag är ändå inte så arg som folk tror”. Poeten såg också riktigt glad ut för den uppskattning han fick efter framträdandet. Det var näst intill fullsatt på Bokcafé Pilgatan och kanske kunde han också en stund slippa den inre ”tuffande maskinen” som ständigt skriver nytt.

http://www.mattiasalkberg.se/

http://www.tegpublishing.se/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *