Slå ännu ett slag för yttrandefriheten i Umeå

 

En politiker har velat dölja ett citat av Sara Lidman i ett nytt konstverk, nyss invigt i en tunnel vid Umeå centralstation. Citatet uppfattades till att börja med av politikern Hans Lindberg som en uppmaning att klottra på konstverket. Senare har Lindberg ångrat sitt beslut att beordra övermålning och även offentligt bett om ursäkt för ett uttalande som var kränkande.

 

Konsten har ingen frizon. Den lyder under samma lagar som allt annat i samhället och jag har förståelse för att någon  av ren ryggmärgsreflex först skyggar för vad hen uppfattar som uppmaning till skadegörelse. Det var vad som hände Lindberg. Citatet som tillfälligt censurerades lyder: ”Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det” – något annat än en uppmaning till skadegörelse. Lindberg förstår nu det, men blev först rädd att det kunde missförstås.

 

Ingen är för vandalisering av konst. Men några garantier för att inte detta skulle kunna drabba tunnelverket finns självklart inte. Att eventuell skadegörelse skulle vara ett resultat av Saracitatet är inte troligt. Grafitti  motiveras och initieras på andra sätt än tillfälligt och tanklöst klotter. Men varför inte följa det momentum som uppstått av den häftiga debatten! ”Stället på väggen” att ”skriva på hur du har det” finns redan. På sociala och andra medier  strömmar åsikter, tankar och känslor ständigt. Varför inte ”go with the flow”.  Inrätta  en Twitter – och Facebookvägg. Där – eller någon annanstans –  kan vi stå och knappa in på vår smartphone eller dator vad som faller oss in. Tagga rätt och det syns på väggen. Det vore väl en fin komplettering av det redan berömda konstverket ”LEV”.

 

Ingrid Falk och Gustavo Aguerre är konstnärerna som står för verket .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *