Varför?

panda-303949_640 3

Nina Björk i dagens Godmorgon, världen pläderar för att vi ska fråga oss: “Varför?” Varför röstar människor på ett rasistiskt parti? Varför utför människor terrordåd? För en psykolog, som arbetat med att försöka förstå för att hjälpa, kan det tyckas självklart att  reda ut orsaker. Underliggande motiv och bevekelsegrunder kan vara centrala för att vägleda till förändring. Så varför skulle just frågan varför vara kontroversiell? Nina Björk pekar på svaret: För många innebär önskan att förstå något, kanske ett ont handlande, också att ursäkta.

Åsne Seierstads bok En av oss handlar om terrorhandlingarna i Oslo och på Utöya i juli 2011. I min recension i Psykologtidningen tar jag upp och ger exempel på en vanlig reaktion på ondska – att vända sej bort i avsky. Jag citerar Sanna Rayman som uttrycker vad många känner: “Jag vet inte ens om jag vill känna förståelse för något sådant”. Hon använder då  “förståelse” i dess rent känslomässiga innebörd: Att komma nära någons bevekelsegrunder kan kännas som ett hot att förövaren ses som mänsklig och möjlig att förlåta.

Nina Björk anser att allt, även det vi inte tycker om, eller till och med det mest onda, bör ses och analyseras. Det behöver inte vara ett neutralt förhållningssätt. Seierstads bok är ett bra exempel, den tillför kunskap, liksom mycket annat som har skrivits i ämnet.

Men vi måste också inse att alla kommer inte att vare sej vilja eller orka. Den som vill beskriva och förstå måste vara beredd på starka reaktioner. Människor reagerar så olika.  Vissa vill veta, medan andra reagerar med avsky och bortvändhet – även inför frågan varför?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *